Donació d'oòcits

En què consisteix?

La Ovodonació, o donació d’òvuls, és un procediment que ha suposat una font d’esperança per a les dones que, per diverses circumstàncies, no poden tenir fills amb els seus propis òvuls.

L’objectiu per part d’Imara, amb aquest programa, és la recerca, selecció i preparació de les donants d’òvuls per a la sincronització amb les seves possibles receptores.

Què és la donació d'oòcits?

En la donació d’òvuls (oòcits), la donant, de forma anònima, dóna alguns dels seus oòcits per a que siguin utilitzats en tècniques de Reproducció Assistida, que es realitzaran a altres dones (receptores) que els necessiten perquè tenen dificultats per a aconseguir un embaràs amb els seus propis oòcits.

La donació d’oòcits és un acte voluntari, altruista i desinteressat.

Segons la legislació actual es formalitza per escrit mitjançant un contracte gratuït, formal i secret entre la donant i Imara.

Gratuït: la donant no rep cap retribució per la donació d’oòcits, però és compensada per les molèsties, desplaçaments i temps dedicat a la donació amb la suma de 900,00€.

Formal: la donant signa un contracte amb el centre autoritzant-lo a fer-li les proves necessàries per a ser admesa com a donant, a aplicar-li el tractament i les tècniques necessàries per a la obtenció dels oòcits i la seva donació a Imara.

Secret: la donació és sempre anònima, raó per la qual no es permet a la receptora aportar o escollir a la seva donant. Les dades de les donants es guarden en el més estricte secret i en clau, tal como la Llei preveu.

Requisits per a ser donant

Edat: de 18 a 35 anys

Bon estat físic i mental

Funció ovulatoria normal

No patir, ni tenir antecedents familiars, de malalties de transmissió genètica que puguin suposar un risc per a la possible receptora.

No haver generat abans sis descendents o més per reproducció assistida o no assistida.

Acceptació com a donant

Quan la possible donant contacta amb el centre, es informada de tot el procés i se li lliura documentació per a poder valorar més tranquil·lament a casa.

Es fa una primera xerrada amb la donant en la que s’analitza la informació que se li va donar, juntament amb una reflexió sobre el que significa la donació d’oòcits. Si segueix interessada en fer la donació, per ser admesa com a donant haurà de superar els següents passos:

  1. Xerrada amb la psicòloga d’Imara per a fer un test de psicològic.

2. Reconeixement mèdic: revisió ginecològica amb citologia i ecografia vaginal, i exploració cardiorrespiratoria.

3. Segona xerrada informativa que complementa detalls de l’anterior. Lliurament de la documentació de consentiment de la donació, del full amb la relació d’antecedents familiars que contraindica la donació i la dels anàlisi que s’han de fer per a garantir l’estat de salut de la donant.

4. Extracció de la mostra de sang per a realitzar l’analítica prèvia que complementa el protocol de selecció de les donants: determinació del grup sanguini i Rh, detecció de malalties de transmissió sexual i altres anomalies: SIDA, hepatitis B i C, clamídia, herpes, citomegalovirus, toxoplasma, rubèola, sífilis i determinació del cariotip.

Tots els exàmens mèdics seran realitzats per Imara sense cost per a la futura donant.

Procés de donació dels ovòcits

Quan totes les dades recollides confirmen la possibilitat de la donació, es lliurarà a la donant la informació amb els detalls del tipus de vida que haurà de seguir durant els dies del tractament i el tipus de medicació que s’haurà de posar, els controls que haurà de seguir i comentaris finals sobre els “efectes secundaris” del tractament i forma d’evitar-los. Finalment, es concretaran les dates de l’inici del tractament.

La donant haurà de sotmetre’s a:

Tractament hormonal. La donant rep un tractament hormonal, només durant un cicle ovulatori, per a estimular la ovulació. D’aquesta manera, en aquest cicle, els seus ovaris produiran més d’un oòcit per a la donació. Per tal d’ajustar la dosi hormonal en funció de la resposta, es fan ecografies i controls hormonals mitjançant anàlisis de sang. Aquests controls també ajuden a valorar quin és el moment òptim per a extreure els oòcits.El tractament es cancel·larà si l’ovari no respon adequadament o quan hi hagi una resposta augmentada del tractament. En tots dos casos, s’haurà d’analitzar la situació per a modificar el tipus d’estimulació per a un cicle posterior.Durant el temps que dura el tractament, la donant ha de seguir fent vida normal, però ha d’utilitzar mètodes contraceptius no hormonals per tal d’evitar quedar-se embarassada, perquè durant aquests dies augmenta la possibilitat d’embaràs normal i múltiple.

Extracció dels oòcits. Es realitza mitjançant punció fol·licular per via vaginal, controlada per ecografia i realitzada al quiròfan sota sedació i en règim ambulatori (la donant no queda ingressada). El procés acostuma a durar de 15 a 20 minuts. Després, la donant ha d’estar en repòs en el centre unes dues hores, fins que el ginecòleg li doni l’alta juntament amb les instruccions a seguir. El número d’oòcits que s’obtenen i les dades de la receptora són informació reservada al programa de donació.

Règim de vida post-donació

Entre 7 i 10 dies després de la donació, es fa una visita a la donant per tal de comprovar la correcta recuperació, possibles incidències i consell contraceptiu.

Riscos

El procés és ben tolerat i tan sols excepcionalment té riscos per a la salut, essent el més freqüent el síndrome d’hiperestimulació ovàrica. Consisteix en una resposta exagerada al tractament d’estimulació de la ovulació. Altres riscos que excepcionalment es puguin produir són: infecció genital, hemorràgies, punció d’un nansa intestinal o altra part de la anatomia, torsió ovàrica i/o els propis de l’anestèsia.

Algunes respostes

  • La donació d’òvuls no redueix les possibilitats d’embaràs en la donant.
  • El tractament hormonal no suposa un risc important si es realitza en un centre especialitzat.
  • La donant tindrà un complet i rigorós estudi del seu aparell reproductor, que implica una valuosa informació respecte a la seva fertilitat.
  • La donant exerceix una ajuda altruista.
  • La Llei prohibeix el comerç d’òvuls i la remuneració econòmica per la donació.
  • La Llei permet una compensació econòmica pels desplaçaments i el tractament al que se sotmet la donant.
  • S’admeten donants de diferents ètnies i races, donada la varietat de nacionalitats de les pacients que acudeixen a Imara, amb la finalitat d’adequar la donació més apropiada per a cada cas.
  • La Llei prohibeix comunicar la identitat de la donant a la receptora i viceversa.

On cal informar-se per a ser donant?

Per a rebre informació detallada sobre el programa d’Ovodonación d’Imara pot trucar als següents números de telèfon: 937 90 91 92 (Imara Mataró) i 932 41 29 31 (Imara Barcelona) o per e-mail a l’adreça info@imara.cat.

Els nostres tractaments

Vols contactar amb nosaltres?
Si vols rebre més informació sobre els nostres serveis o prefereixes concertar una cita, posa't en contacte amb nosaltres.