Si bé el part és un procés natural que permetria tenir en nadó en el teu propi domicili, aproximadament en un 20% dels casos poden aparèixer incidències o complicacions imprevisibles. Per això, en general, el part se sol atendre en un hospital o en una clínica.
En el cas que desitgis tenir el nadó a casa, hi ha centres que donen aquest tipus d’atenció. Solen ser professionals seriosos que valoren les possibilitats que t’atenguin en el teu propi domicili. Si et donen el vistiplau us informaran de com treballen i els passos a seguir.
Tots els ginecòlegs del nostre grup atenem els parts en clínica i el nostre treball és en equip, bàsicament amb la llevadora, amb la qual fem un tàndem perfecte.
Per tal de que el teu part sigui el més senzill possible, del que pugueu guardar un bon record, és important fer les classes de preparació al part. En elles un equip format per les llevadores, un fisioterapeuta i un pediatre us informaran per aconseguir que arribis al part ben informada i havent après tècniques de respiració i relaxació adequades per a una millor adaptació del teu organisme per al naixement del nadó.
Algunes mares volen ser assistides amb un part totalment natural o “personalitzat”, triant qui t’ha d’atendre, condicions de l’espai físic, tractament del dolor, decisions per al període expulsiu, material de suport, etc. Nosaltres donem suport a l’embarassada que així ho desitgi perquè pugui ser atesa per nosaltres en aquestes condicions. Parla amb el teu metge perquè et expliqui què és cadascuna d’aquestes modalitats i si pot tenir un cost addicional.
Els plantejaments poden ser diversos i, bàsicament els tres següents:
En qualsevol cas tot i que el pla que s’estableixi per al part sigui un determinat, és evident que, si apareixen raons o imponderables de molt pes, aquest esquema s’adaptaria a les necessitats del moment per tal de protegir la integritat de la futura mare i del seu nadó.
Encara que el part és un procés natural que no fa imprescindible cap preparació, si t’has preparat per tenir el nadó, en general, evitaràs algunes de les complicacions o incidències que poden sorgir durant el part, facilitaràs la bona marxa del mateix i et permetrà tenir un millor record d’aquesta meravellosa experiència.
Durant les classes, rebràs la informació de què fer les últimes setmanes de l’embaràs i de quines eines disposaràs per fer-les més suportables. T’explicarem com s’inicia el part, de les seves diverses etapes, com és el període de dilatació o el període expulsiu. Podràs triar el model de part que prefereixis, del paper de l’epidural, dels tipus de lactància i com portar el puerperi i, amb la tornada a casa, de la vida que hauràs de seguir aquests dies, i les atencions que per a tu i la teva nadó hagis de seguir.
Durant les classes aprendràs a practicar la respiració durant el part, els espoderaments i com preparar el sòl pèlvic per facilitar la seva dilatació per evitar en el possible el que hagis de tenir una episiotomia.
Som partidaris de la criança amb afecció, la lactància materna i tots els hàbits que comportin al benestar del teu nadó i de tu mateixa.
Podràs, si ho desitges, complementar les classes amb sessions de ioga, que són útils per a aquelles mares que necessitin una preparació extra de tipus físic i mental. L’equip està format per una llevadora, un fisioterapeuta i un pediatre.
Després del part podràs fer unes sessions de reforç del sòl pèlvic per reforçar la musculatura i evitar algunes conseqüències que pot provocar el part en algunes mares.
En arribar a la clínica seràs atesa per la teva llevadora o, en el cas que no hagi estat avisada i fins que ella arribi, pel ginecòleg de guàrdia.
Un cop allà et recolliran les dades clíniques, que consten a la carpeta del teu embaràs, et faran una exploració per comprovar que estàs de part, faran un monitoratge del nadó i prendran les teves constants (tensió arterial, pols i temperatura). A continuació et donaran una camisa de dormir i et prepararan posant-te una via en una vena per si necessitessis medicació endovenosa.
Recordem que el part és un procés natural i que, en principi, el paper de la teva llevadora és la de controlar la bona marxa del part facilitant les etapes del mateix i corregint petites anomalies que en ocasions puguin sorgir, però que no necessitin la intervenció del metge.
En general, el metge està per prevenir o tractar les incidències del moment del naixement, l’anomenat període expulsiu. El seu paper, amb el de la llevadora és procurar el naixement del nadó sense incidències i, en aquesta línia, es procura protegir el perineu per tal d’evitar la Episiotomia. Però, quan és necessari fer aquesta incisió al perineu? Quan hi hagi un gran risc d’esquinçament d’aquesta zona, bé sigui perquè el nadó sigui molt gran, sigui perquè l’entrada de la vagina és molt estreta o quan calgui fer alguna maniobra per ajudar a que neixi el nadó i hi hagi un alt risc de esquinçament vaginal. Els estrips d’aquesta zona poden ser de diferents mides i la finalitat d’aquesta incisió és la d’evitar les conseqüències d’un esquinç que pugui afectar diversos òrgans de la zona. Això podria provocar-te problemes després del part.
Si no la necessites, no. En uns casos, si les molèsties del part són fortes com perquè no ho aguantis, al nostre país, pots sol·licitar-la. La tècnica que es fa servir és l’epidural. Es pot posar a partir d’una certa dilatació de l’úter. En altres casos és el metge qui la indica, sigui per facilitar la dilatació o quan ha de fer alguna intervenció en el part. Les tècniques que s’utilitzen són l’epidural o, quan s’ha de fer una cesària, una raquianestèsia. Totes dues tècniques són semblants i ha de ser l’anestesista el que indiqui una o altra. Només en casos especials en què aquesta anestèsia estigui contraindicada, s’ha de fer una anestèsia general. En ocasions, en els parts sense anestèsia, pot estar indicada algun tipus d’anestèsia local de la zona del perineu.
Si bé el 80% dels parts evolucionen de forma natural i l’assistència al mateix hauria de ser només d’ajuda i control, en un 20% d’ells poden aparèixer complicacions de tipus divers i de menor o major gravetat, que precisen de l’ajuda del mèdic. Per aquestes raons es suggereix l’assistència en un centre hospitalari i l’ajuda de l’equip professional.
Hi ha dos tipus de problemes: els que puguin significar un risc de pèrdua del benestar fetal i els que directament afectin a la salut de la mare.
Depenent del moment del part en què aquests puguin aparèixer, cal abreujar el temps del part i ajudar a que el nadó neixi per les vies naturals utilitzant alguna de les tècniques que abrevien aquest naixement. Si l’úter no s’ha dilatat, podrà ser necessari fer una cesària.
Disposem de quatre procediments per ajudar al naixement del nadó: la Ventosa obstètrica (anomenat també, el Vacuum), les Espàtules, el Fòrceps i la Cesària.
Els tres primers s’utilitzen per afavorir el naixement del nadó per vagina. Cada un té les seves indicacions i només és utilitzat per especialistes que dominin la tècnica. Aquests instruments tenen com a finalitat el ajudar a la sortida del fetus.
La Ventosa, generalment de silicona, és una cassoleta com una gorra que s’adapta al cap del nadó i s’adhereix mitjançant una aspiració controlada. Ajuda al fet que, els espoderaments de la mare siguin més efectius facilitant el descens del fetus i el seu naixement.
Les Espàtules són dues pales que es recolzen a l’os de la galta del fetus, protegint la resta del cap i facilitant el naixement del nadó.
El Fòrceps és un instrument que ajuda a fer la rotació i el descens del cap fetal a la pelvis. Pot ajudar a fer que el nadó que no se situa correctament a la pelvis, pugui corregir aquesta posició i permetre el descens i naixement del petit.